در سند استراتژیک پروژه «شهری برای کودکان، کودکانی برای جامعه بالنده» اولین اقدام اجرایی، توان افزایی والدین است که ذیل این اقدام برگزاری هفت عنوان اصلی در نظر گرفتهشـد. میتوانید قبل از مطالعه این مطلب، با پروژه زرند بیشتر آشنا شوید. یا مروری بر اهداف و دستاوردهای آن داشته باشید.
- ترغیب والدین به شرکت در برنامههای آموزشی
منظور از برنامههای آموزشی کارگاهها، دورهها و سمینارهایی هستند که در آنها حساسسازی، آگاهسازی و توانمندسازی والدین رخ میدهد. در این برنامهها، والدین به اهمیت سالهای اولیه کودکی و عناصر اثرگذار در کیفیت رشد کودکان مانند بازی، تعاملات کلامی، ارتقای محیط یادگیری خانه آشنا میشوند و در معرض کسب مهارتهای مرتبط قرار میگیرند. به منظور مشارکت هرچه بیشـتر والدین در موارد فوق، فعالیتهایی برای ترغیب آنها برگزار میشود. از جمله دعوت والدین برای شرکت در برنامههای آموزشی و ازمیانبرداشتن موانعی که برای شرکت در این برنامهها دارند. روشهای ترغیب در مرحله نخست شامل اطـلاعرسانی از طریق بیلبورد،پوستر،کانال تلگرام، پیام کوتاه و در مرحله بعد، برگزاری جلسات معارفه در مدارس، سازمانها یا برای والدین گروههای مختلف است.
- تهیه و توزیع کتب و نشریات مرتبط با کودکان
پژوهشها نشان میدهند مواجهشدن والدین با منابع آموزشی از جمله کتاب و نشریات کودک و نحوه والدگری، به ارتقای کیفیت رابطه آنها با کودک و بالارفتن رضایت آنها از والدگریشان منجر میشود. از طرفی بر مبنای نتایج تحقیقات تعداد کتابهای موجود در یک خانه ارتباط معناداری با
حوزههای مختلف رشدی کودکان دارد.
آمار تعداد کتاب کودک در خانوادههای زرندی و نسبت آن با کل کشور (از مطالعه کودکی در ایران) منظور از تهیه کتب، شناسایی، ارزیابی و انتخاب کتب و نشریاتی است که در حوزه کودکی و والدگری، با اهدافی که پروژه برای والدین در نظر دارد، هماهنگ هستند.
- برگزاری دورههای آموزشی برای والدین
دورههای آموزشی ویژه والدین با هدف توانمندسازي والدین جهت ایجاد فرصتهاي رشد و یادگیري براي کودکان در خانه و خانواده برگزار میشود. این دورهها با استفاده از آخرین دستاوردهای علمی در حوزه کودک و ارتباط با کودک، طراحی و اجرا میشوند.
دوره آموزشی پرند
همراهی
ارتباط همدلانه
- برگزاری کارگاههای آموزشی برای والدین
کارگاههای آموزشی ویژه والدین و مراقبان نزدیک کودک، به منظـور توانمندسـازی والدیـن در ایجـاد فرصتهـای رشـد و یادگیـري براي کودکان در خانه و خانواده
برگـزار میشود. در فازهای اول، دوم و سوم پروژه کارگاههای برنامهریزی مشارکتی، کتابخوانی مشارکتی، تـابآوری، تقویت مهارتهای کلامی، خانواده صمیمی، ارتقای مهارتهای ریاضی، کنترل تماشای تلویزیون و کار با تبلت و آموزش مراقبـتهـای جنسـی برگـزار شـد.
کارگاههای برگزار شده در فاز سوم:
نشست تلویزیون
کتابخوانی مشارکتی
مدیریت کجخلقی
تربیت جنسی
- تهیه و توزیع نشر نوا
نشریه نوا در راستای تاکیید بر اهمیت دوران کودکی برگرفته از مقالات نظریهپردازان و فعالان حوزه کودک در ایران و جهان با هدف به اشتراکگذاشتن تجربیات کاربردی والدین، بازآموزی و یادآوری نکات تربیتی و توجهدادن والدین به موقعیتهای طبیعی رشد و یادگیری در دوران کودکی شکل گرفت. این نشریه هشتصفحهای هردو ماه یکبار به صورت تمامرنگی چاپ شده و به صورت رایگان در اختیار خانوادههای زرند قرار میگرفت. در هر نشریه یک محور اصلی برای مطالب وجود دارد و همه مطالب تولیدی و چاپی درباره همان موضوع اصلی هستند. در مباحث مطرح شده در نشریه کوتاهی و گیرایی مطالب در نظر گرفته شده تا در حداقل زمان بیشترین دستاورد را برای خواننده به همراه داشته باشند.
- برگزاری رویدادهای شهری مربوط به کودکان
رویداد در لغت بـه معنی اتفاقی است که در زمان و مکان خاصی رخ میدهد. وقتی فرصتها و امکانات شهری خدمت موقتی را با هدفی خاص به خانوادهها ارائه میدهند، یک رویداد شهری شکل میگیـرد. رویداد شهری فرصت ابراز و جلب توجه در مورد یک موضوع را در سطح شهر، فراهم میکند.
برگزاری رویدادهای شهری مربوط به کودکان در راستای ارائه خدمات با کیفیت به طیف وسیعی از خانوادههای زرند و با هدف ترغیب والدین به شرکت در برنامههای توانمندسازی طراحی و اجرا شدهاند. این رویدادها با ایجاد فضایی شاد، بستر مناسبی جهت آگاهیبخشی عمومی و ارائه نمونه های عینی در زمینه اهمیت سالهای اولیه کودکی را فراهم میکند. در این رویدادها، از یک سو لذت همراهی با کودک را میچشند و از سوی دیگر موضوعاتی پررنگ و پر اهمیت در حوزه سالهای اولیه کودکی، از طریق رویداد شهری مطرح میشوند و مورد توجه مردم، مسئولین و رسـنههای قرار میگیرند.
- ترویج استفاده از فضاهای طبیعی به عنوان فرصت رشد و یادگیری
طبیعت در بخش عمدهای از تاریخ تکامل انسان یکی از مهمترین زمینههایی بوده که کودک درطی سالهای حساس و تاثیرگذار بلوغ خود با آن سروکار داشته است. تجربه مستقیم و غیرمستقیم طبیعت یکی از تاثیرگذارترین عناصر رشد فیزیکی، عاطفی ، ادراکی و حتی اخلاقی انسان بوده است.
تحقیقات انجام شده در جوامع و فرهنگهای متفاوت نشان میدهد که تجربه مستقیم کودکان از طبیعت از اهمیتی حیاتی و غیرقابل جایگزین برخوردار است. این یافتهها نشان میدهد که رویارویی مستقیم با طبیعت برای کودکان فرصتهای پیشرفت بیهمتا و بسیار مهمی در جهت کشف، خلاقیت و خودمختاری ایجاد میکند. طبیعت به قدری برای کودکان جذاب است که به نظر میرسد میتواند اثر عمیقی بر بلوغ و تکوین دوران کودکی بگذارد.
(برگرفته از کتاب کودک و طبیعت- عبدالحسین وهابزاده)
طبق آماری که مؤسسه همنوا بدست آورده؛
۶۳۰۰ خانواده تحت پوشش خدمات قرار گرفتند،
۱۱۵۰ والد توانمند ثمره این پروژه شد،
۳۱۴۰نفر از والدین در رابطه با اهمیت حوزه کودکی آگاه شدند،
هفت رخداد شهری برگزار شد (گزارش ویدیویی)،
۱۰۲سمینار، کارگاه و دوره آموزشی برای والدین برگزار شد.
همچنین این پروژه افزایش کیفیت محیط یادگیری خانه بر مبنای نتیجهگیری از ابزار سنجش محیط یادگیری خانه، کتابها و کیفیت کتاب و کتابخوابخوانی، تعداد و تنوع بازی در خانه، کیفیت تعامل مثبت والدین و کودکان در خانه را در پی داشت.