اهمیت همراهی والدین با کودک
همراهی، ارتباط موثر و پیوند، گام اول به سوی تقویت رفتارهای مثبت در کودک است. همراهی با کودک برای ساختن ارتباط امن با او لازم است. در همراهی، والدین علاوه بر نیاز کودک به نیاز خود نیز توجه میکنند.والدین در همراهی فقط به نیازها و تمایلات کودک توجه نمیکنند. در دوره همراهی به ارزشهای دیگری مانند استقلال که در رشد کودک مهم است نیز توجه میشود. والدین با همراهی کردن کودک و نامبردن از کارهایش، اعتماد به نفس او را افزایش میدهند.
اهمیت مشاهده در همراهی با کودک
مشاهده کودک یک تکنیک نیست، یک توانمندی است. والدین باید این توانمندی را در خود بسازند و تقویت کنند. مشاهده کودک توسط والدین این پیام را به او منتقل میکند که: «از بودن با تو لذت میبرم». کودک با این کار احساس ارزشمندی میکند و با والد همراه میشود. کودک میفهمد وجود خودش ارزشمند است نه کاری که میکند.
مشاهده کودک در هنگام فعالیت بسیار در همراهی و ایجاد ارتباط با کودک مهم است. مشاهده و ابراز شادی در هنگام مشاهده توسط والدین به کودک احساس امنیت میدهد. کودک را به کشف و جستجو ترغیب میکند. این امر به ارتباط موثر با کودک منجر میشود و همراهی شکل میگیرد. همراهی با کودک پیوندها را محکم و محکمتر میکند.
اگر والدین نتوانند نیت واقعی کودک را ببینند و درک کنند، نمیتوانند متوجه شوند که فرزندشان میخواهد با آنها پیوند ایجاد کند و همراه شود. در این صورت وارد یک چرخه منفی میشوند، فقط خطاهای کودک را میبینند و همراهی از بین میرود و پیوندی شکل نمیگیرد. برای مثال شاید برای والدین پیش آمده باشد که متوجه شوند که هر وقت مشغله دارند، کودکشان شروع به اذیتکردن خواهر یا برادر خود میکند و یا دست به کارهایی میزند که قبلا به او گفتهاند که انجام ندهد.
رویکرد متفکرانه در همراهی با کودک
در والدگری متفکرانه والدین به هنگام تعامل با کودک زمانی را برای توقف فعالیت میگذارند. به آنچه بر خودشان و کودشان میگذرد فکر میکنند. نیازهای کودک را میشناسند. در نهایت رفتاری اتخاذ میکنند تا هم به نیازهای فرزند و هم به نیازهای والد پاسخ دهد. این رویکرد با ایجاد همراهی با کودک به تقویت ارتباط با کودک کمک میکند.
رویکرد بازاندیشانه در همراهی با کودک
بازاندیشی مانند کاتالیزور در رابطه والد با کودک تغییر مثبت ایجاد میکند. در این رویکرد ظرفیت والدین برای ذهنیسازی مهم است. ذهنیسازی، تصورکردن حالتهای ذهنی خود و دیگران است.
پدر و مادری که فرزند خود را به عنوان فردی متفاوت میپذیرند و افکار و احساسات کودک را درک میکنند، ظرفیت بازاندیشی دارند.
پژوهشگران معتقدند که بازاندیشی والدین دو دستاورد مهم دارد:
- به کودک کمک میکند تا روشهای منعطفتری را برای تنظیم عواطف خود پیدا کنند.
- کودک روابط خود را با دیگران ادامهدار میکند و بهرهوری آن را افزایش میدهد.
انعطاف در روابط، روابط ادامهدار و بهرهوری بیشتر در روابط به برقراری پیوند و ایجاد همراهی بیشتر کمک میکند.
رویکرد روایتگری در همراهی با کودک
سخنگفتن از خود و هویت خود برای والدین و کودک مهم است. شناسایی ارزشها، مهارتها و میزان دانش از این طریق صورت میگیرد.
از طریق روایتکردن والدین و کودکان به جنبههای هویتی خود پی میبرند. ارزشهای مهم خود را شناسایی میکنند و نحوه استفاده از این ارزشها را فرا میگیرند. استفاده از ارزشها رابطه والد با کودک را تقویت کرده و منجر به همراهی با کودک میشود.
رویکرد ذهنآگاهی در همراهی با کودک
وقتی والدین با ذهنآگاهی با فرزندشان ارتباط برقرار میکنند به درک بهتری از نیازهای کودکشان میرسند. عاقلانهتر رفتار میکنند. این امر در بهبود روابط موثر و نزدیکتر والدین با کودک تحول ایجاد میکند.
هر اندازه والدین از ذهن آگاهی بیشتر استفاده کنند از فرایند فرزندپروری رضایت بیشتری دارند. معاشرت بیشتری با کودک خود تجربه میکنند. استرس کمتری دارند. کودکان در این خانوادهها تعاملات مثبتتری با خواهران و برادرانشان دارند. افزایش تعاملات مثبت در خانواده همراهی و ارتباط موثر بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
دوره “همراهی، اکسیر ارتباط”
والدین باید والدگری را بیاموزند. به این معنا که والدین ابتدا باید برای خود و تغییر نگرش و رفتار خود کاری انجام دهند تا با این کار به نتایج مثبتی در تعامل با کودک برسند. والدین باید بودن با کودک و چگونگی این بودن را یاد بگیرند.
همراهی یعنی توجه هم زمان به نیازهای والدین و کودکان. همراهی به دنبال برطرف کردن نیازهای دو طرف رابطه است. والدین باید تفاوت درخواستهای کارآمد و نا کارآمد از کودک را بدانند. والدین باید بیاموزند که درخواست خود از کودک را چگونه بیان کنند. این امر به والدن کمک میکند که همراهی و پاسخگویی بیشتری از طرف کودک داشته باشند.
دوره “همراهی، اکسیر ارتباط” به والدین میآموزد که همراهی با کودک و ارتباط موثر با او و شکلدادن به این رابطه و همراهی، تاثیرات مثبتی بر سلامت روان، دلبستگی ایمن، رشد و تجارب اجتماعی کودک دارد.
والدین در این دوره فرا میگیرند که از دریچه نگاه کودک به موقعیت فعلی بنگرد و به جای واکنش سریع، عکسالعملی همراه با آگاهی نشان دهد. والدین در این دوره ارتباط با کودک را به طور روزمره غنیتر میکنند.
اگر قصد ثبت نام در این دوره را دارید میتوانید به آدرس سایت www.simorqschool.com مراجعه کنید.