مادر یا پدر بودن صرف تولد کودک تعریف نمیشود، بلکه اتفاقی است که باید قبل از تولد کودک به آن فکر کرد، مادر یا پدر بودن نقشی است که قبل از پذیرشش میتوان آن را تمرین کرد مانند یک ورزشکار که برای یک مسابقهی یک ساعته هفتهها و ماهها تمرین میکند، دورهی آموزشی پرند که دورهی مخصوص تربیت کودکان ۰ تا ۶ سال است، دورهای است که شما را برای پذیرش این نقش مهم کمک میکند؛ فرقی نمیکند که صاحب فرزند شش ساله یا کوچکتر هستید یا نه، اگر قرار است این نقش را داشته باشید یا اینکه این نقش را دارید، ما این دورهها را به شما پیشنهاد میکنیم. مادر یا پدر بودن مجموعه وظایف و تعاملهای صحیح نسبت به کودک است. این تعاملها شامل روشهای تربیت کودک، روشهای برقراری ارتباط صحیح با کودک، روشهای صحیح تشویق و تنبیه، آشنایی با نیازها و احساسات کودکان و درک علتهای رفتار کودک است. وقتی این ارتباط به درستی برقرار نشود یا به عبارتی این نکات را در تعامل با کودک رعایت نکنیم شاهد لحظههای پرتنش استرسزای فراوانی خواهیم بود که اتفاقا هر مادر و پدری میتواند مثالهای زیادی از این لحظات برایتان تعریف کند. سوالی که مطرح میشود این است:
مقصر این تنشها کیست؟
والدین یا کودکان؟
از آنجا که ما به دنبال یافتن مقصر نیستیم نه والدین را خطاکار میدانیم نه کودکان را، ما به دنبال روش میگردیم و راهکار ما برای ارتباط صحیح مادر یا پدر با کودکان “دوره آموزشی پرند” است.
برای ثبت نام در این دوره میتوانید به آدرس سایت www.simorqschool.com مراجعه کنید.
تعامل موثر با کودک
ما به دنبال ایجاد ارتباط موثر بین کودکان و والدین هستیم.
از طرفی مادر یا پدر بودن را وظیفهای پرتنش ،مملو از مسئولیت و دشوار میدانیم که وقتی نگرانی از آینده کودکان را به آن اضافه کنیم اتفاقی پر فشار است.
از طرف دیگر کودک را شخصیتی که رفتارش معنادار و وابسته به نیازها و احساساتش است، میشناسیم.
برای ایجاد ارتباط بین والد و کودک اولین راهکار ما ایجاد ارتباط در یک فضای آرام و به دور از تنش است.
پس اولین دستاورد پرند برای والدین برای پدر یا مادر خوب شدن، آموزش مهارت آرامش دادن به خود و مراقبت از خود است چرا که اعتقاد داریم تعامل درست در محیط آرام ممکن است.
در این قسمت بخشی از صحبتهای فرانک مادری ۲۷ ساله که در دورههای پرند شرکت کرده را مینویسیم:
«شرکت در دوره پرورش فرزند بالنده (پرند) باعث شد تمرکز وسواسگونهام نسبت به بچهها از بین برود. بیشتر به تفکر در مورد خودم و والدم پرداختم که به نظرم ریشه تمام مسائل و مشکلات فعلی با کودکم است و با این اوصاف کلید جدیدی برای حل دغدغههای تربیتی خود پیدا کردم.
شرکت در دوره پرورش فرزند بالنده (پرند) سبب شد نسبت به این موضوع آگاهی پیدا کنم که یک نسخه واحد برای برخورد با فرزندان وجود ندارد، بلکه ما پدر و مادرها باید هوشمندانه و خلاقانه در هر موضوعی متوجه قصه باشیم و با حضور کامل راهی خوب برای همراه کردن فرزندان پیدا کنیم.
حضور در دوره پرورش فرزند بالنده (پرند) این بینش را به من داد که از دنیای فرزندم به اتفاقاتی که برایمان میافتد نگاه کنم و به عبارت دیگر با کفشهای او راه بروم.
حضور من در دوره پرورش فرزند بالنده (پرند) باعث شد تا بیشتر به رفتار خودم به خصوص پیامهای غیرکلامیام به عنوان والد دقت کنم زیرا فرزندم بیش از آنکه از گفتارم بیاموزد از رفتارم میآموزد.”
در حرفهای فرانک ویژگیای پنهان شده که شرایط این تعامل درست را با کودک فراهم میکند: “آرامش خود فرانک”
علاوه بر آرامش نکات دیگری را هم میتوان یافت.رفتار هوشمندانه و خلاقانهای که فرانک مطرح میکند،میتواند دومین دستآورد پرند باشد چرا که در دورههای پرند با تقویت ذهنآگاهی والدین تلاش داریم تسلط آنها را به خود و محیط برای ایجاد تعامل بیشتر افزایش دهیم، نقش مادر یا پدر بودن بیش از آن که به کودک بازگردد به خود مادر یا پدر برمیگردد پس به جای تسط بر کودک میتوان روشهای جلوگیری از واکنش عجولانه یا روشهای برخورد با کودک هنگام عصبانیت را تمربن کرد تا به تعامل بهتر و موثر رسید، این همان موضوعی است که فرانک آن را “راهرفتن با کفشهای فرزندش” بیان میکند و ما اینگونه تعبیر میکنیم که در دورههای پرند تمرین میکنیم تا بدانیم در ذهن فرزندان ما چه میگذرد؟
البته واضح و مبرهن است که منظور ما پیشگویی ذهن کودکان یا ارائهی روشهایی برای تسلط بر آنها نیست بلکه اعتقاد داریم این اتفاق به مرور زمان از رفتار و تعامل بیشتر و با تمرین مستمر با یک راهنمای درست، حاصل میشود که شما در دورههای پرند آن را میآموزید، پس دستآورد سوم یادگیری درک و شنیدن کودک به صورت مستمر است.
یکی دیگر از شرکت کنندهها در دوره پرند به نام سیاوش که پسری دو ساله دارد میگوید:
«من حالا که این دوره را گذراندهام، بیشتر به رفتار خودم و به خصوص پیامهای غیرکلامیام به عنوان یک پدر دقت میکنم. چون که میدانم فرزندم بیش از آنکه تحت تاثیر حرفهایم باشد، از رفتارم میآموزد.»
تاکید سیاوش بر پیامهای غیرکلامیاست موضوعی که فرانک هم در بخش آخر صحبتهایش مطرح کرده بود. این نقطه مشترک میتواند دست آورد مهمی برای پرند باشد که والدین را قبل از تلاش برای ایجاد ارتباط با کودکان به ایجاد ارتباط با خویشتن دعوت میکند و با بازگشت به خودش مراقبتهایی چون پیامهای غیر کلامی را در نظر میگیرد که به ایجاد یک ارتباط سالم و درست کمک میکند.
اما هدف پرند چیست؟ انتقال پیام والدین به کودک بدون ایجاد آسیب، برای اینکه انتقال پیام بدون آسیب را توضیح دهیم به نگار، مادر ۳۰سالۀ النازِ چهارساله مراجعه میکنیم، او میگوید:«من بعد از شرکت در این دوره فهمیدم که یک نسخۀ واحد برای برخورد با فرزندان وجود ندارد. ما پدر و مادرها باید هوشمند و خلاق باشیم. در هر موضوعی متناسب با ماجرا واکنش نشان دهیم. ما باید در هر موقعیت راهی خوب برای همراهکردن فرزندانمان پیدا کنیم.»
صحبتهای نگار را آوردیم که به این نکته برسیم پرند به دنبال تعامل با کودک است، تعاملی به دور از آسیب.
بارها اتفاق میافتد که مادر یا پدر کودکی را از کاری باز میدارند یا تشویق به کاری میکنند و اتفاقا کودک پیام را دریافت کرده و آن را انجام میدهد ولی در میان این انتقال پیام کودک به طور نهان آسیبهایی میبیند که ریشه در روش غلط انتقال پیام دارد. این نوع تعامل صحیح یا موثر که در حرفهای هر سه والد شرکتکننده به خوبی دیده میشود البته با جملات متفاوت:
“نبودن یک نسخه واحد برای برخورد با فرزندان” همان تلاش برای یافتن راهی است برای تعامل، “راه رفتن با کفش فرزندان” تعبیری دیگر از همین حرف است.
پرند نام اختصاری دوره آموزشیای است که با همکاری مرکز BUGK استرالیا برای بهبود پدر یا مادر بودن طراحی شده است.
در این دوره پدر یا مادر طی چهارهفته، سفری را برای پدر یا مادر بودن به همراهی موسسه هم نوا طی میکند و با یادگیری مهارتهایی چون آرامشدادن به خود، رسیدن به ذهن آگاهی با روش خودروایتگری و بازگشت به خود و در نتیجه اصلاح خود، با درک نیازها و احساسات کودکان راهی مشخص و منحصر به فرد برای تعامل و ارتباط با آنها پیدا میکند.
این دوره دو مهارت کلیدی “ذهن آگاهی” و “خودکارآمدی” را برای والدین تعریف میکند.
اساس دوره پرند به کمک بر کشف نیازها و احساسات پشت رفتار کودکان و حمایت والدین برای تمرین تسلط بر خود و مدیریت اوضاع وخیم تعامل با فرزندان است پس همانطور که گفتیم ،فرقی نمیکند که صاحب فرزند شش ساله یا کوچکتر هستید یا نه ، اگر قرار است این نقش را داشته باشید یا اینکه این نقش را دارید این دوره ممکن است برایتان مفید باشد. علاوه بر این شرکت در کارگاه ارتباط همدلانه نیز میتواند در مسیر والدگری و فرزندپروری به شما کمک کند. اطلاعات بیشتر و ثبت نام در وب سایت مدرسه سیمرغ موجود است.