در این مطالعه استفاده از هشت (۸) بازی رایانهای (بنتن[۱]، انگریبردز[۲]، پس[۳]، پو[۴]، فیفا[۵]، ایرپورت سیمیولیشن[۶]، ور ایز مای واتر[۷]، و سابوی سرف[۸]) و هفت (۷) وسیله الکترونیکی (رایانه، تبلت، موبایل، پلی استیشن، امپیتریپلیر، ایکس باکس، و پیاسپی) و میزان دسترسی کودکان به آنها در خانه و نیز رابطه آن با متغیرهای جمعیتشناختی و فردی کودکان مورد سنجش قرار گرفت.
نتایج نشان داد ۸/۹۴ درصد کودکان از وسایل الکترونیکی استفاده میکنند. به گونه کلی ۸/۵۰ درصد از کودکان از رایانه، ۶۹/۸ درصد از موبایل، ۵/۳ درصد از ایکسباکس، ۱/۱۲ درصد از پلیاستیشن، ۴/۱۰ درصد از امپیتریپلیر، ۶/۷ درصد از پیاسپی و ۴/۳۸ درصد از تبلت استفاده میکنند.
بررسی وضعیت مالکیت وسایل الکترونیکی نشان داد ۷/۱۰ درصد از کودکان رایانه شخصی دارند و ۶/۵۲ درصد از آنها از رایانه خانواده خود استفاده میکنند، در حالی که ۸/۲۷ درصد از خانوادهها رایانه دارند ولی کودک اجازه استفاده ندارد و ۹/۸ درصد از خانوادهها رایانه ندارند. همچنین ۲/۷ درصد از کودکان موبایل شخصی دارند و ۱/۶۹ درصد از آنها از موبایل خانواده استفاده میکنند، کودکان ۱/۴ درصد از خانوادههایی که موبایل دارند اجازه استفاده از آن را ندارد و تنها ۶/۱۹ درصد از خانوادهها موبایل ندارند.
نتایج نشان داد ۲/۳ درصد از کودکان ایکسباکس شخصی دارند و ۶/۴ از آنها از ایکسباکس خانواده استفاده میکنند، کودکان در ۸/۹۰ درصد از خانوادههایی که ایکسباکس دارند اجازه استفاده از آن را ندارد و تنها ۴/۱ درصد از خانوادهها ایکسباکس ندارند. ۵/۱۱ درصد از کودکان پلی استیشن شخصی دارند و ۹ درصد از آنها از پلیاستیشن خانواده خود استفاده میکنند، کودکان در ۴/۷۷ درصد از خانوادههایی که پلیاستیشن دارند حق استفاده ندارند. فقط ۲ درصد از خانوادهها پلیاستیشن ندارند.
تنها ۳ درصد از کودکان امپیتریپلیر شخصی دارند و ۵/۱۳ از امپیتریپلیر خانواده استفاده میکنند، در حالی که ۷۷ درصد از خانوادهها امپیتریپلیر دارند ولی کودک اجازه استفاده از آن را ندارد. افزون بر این ۸/۱۰درصد از کودکان پیاسپی شخصی دارند و ۳/۳ از پیاسپی خانواده استفاده میکنند، در حالی که ۹/۸۴ درصد از خانوادهها پیاسپی دارند ولی کودک اجازه استفاده از آن را ندارد. سرانجام ۶/۲۳ درصد از کودکان تبلت شخصی دارند و ۵/۲۱ از آنها از تبلت خانواده خود استفاده میکنند، در حالی که ۶/۵۲ درصد از خانوادهها تبلت دارند ولی کودک اجازه استفاده از آن را ندارد .
بررسی بازیهای رایانهای نشان داد ۵۶ درصد کودکان بندرعباس، ۱/۷۷ درصد کودکان تبریز، ۷۵ درصد کودکان تهران، ۵/۵۴ درصد کودکان زرند، و ۶۶ درصد کودکان مشهد بازی بنتن را انجام میدهند. همچنین ۳۸ درصد کودکان بندرعباس، ۳/۵۸ درصد کودکان تبریز، ۱/۵۲ درصد کودکان تهران، ۷/۵۹ درصد کودکان زرند، و ۴/۵۶ درصد کودکان مشهد بازی انگریبردز را انجام میدهند. در ارتباط با بازی پس نتایج نشان داد که ۶۶ درصد کودکان بندرعباس، ۸/۹۵ درصد کودکان تبریز، ۶/۸۲ درصد کودکان تهران، ۶/۷۶ درصد کودکان زرند، و ۸۴ درصد کودکان مشهد این بازی را انجام میدهند. نتایج نشان داد ۶۳ درصد کودکان بندرعباس، ۷/۹۱ درصد کودکان تبریز، ۶/۸۰ درصد کودکان تهران، ۴/۷۱ درصد کودکان زرند، و ۹/۸۱ درصد کودکان مشهد بازی فیفا را انجام میدهند.
در ارتباط با بازی پو نتایج بررسیها نشان داد ۴۸ درصد کودکان بندرعباس، ۲/۸۱ درصد کودکان تبریز، ۹/۵۶ درصد کودکان تهران، ۸/۶۸ درصد کودکان زرند، و ۶/۶۰ درصد کودکان مشهد این بازی را انجام میدهند.
در بندرعباس ۶۵ درصد کودکان، در تبریز ۱۰۰ درصد کودکان، در تهران ۳/۸۳ درصد کودکان، در زرند ۷۴ درصد کودکان، و در مشهد ۸۴ درصد کودکان بازی ایرپورت سیمیولیشن را انجام میدهند. نتایج نشان داد ۶۱ درصد کودکان بندرعباس، ۶/۸۹ درصد کودکان تبریز، ۶/۷۳ درصد کودکان تهران، ۶/۷۶ درصد کودکان زرند، و ۸/۷۹ درصد کودکان مشهد بازی سابوی سرف را انجام میدهند. در ارتباط با بازی ور ایز مای واتر نیز نتایج نشان داد که ۶۷ درصد کودکان بندرعباس، ۹/۹۷ درصد کودکان تبریز، ۹/۸۱ درصد کودکان تهران، ۳/۷۵ درصد کودکان زرند، و ۱/۸۵ درصد کودکان مشهد این بازی را انجام میدهند.
در ادامه نتایج بررسیها نشان داد ۸/۵۹ درصد پسران و ۵/۷۲ درصد دختران بنتن، ۴/۴۹ درصد پسران و ۵/۵۴ درصد دختران انگری بردز، ۹/۸۰ درصد پسران و ۴/۷۸ درصد دختران پس، ۵/۷۵ درصد پسران و ۹/۷۷ درصد دختران فیفا، ۶۶ درصد پسران و ۱/۵۴ درصد دختران پو، ۷/۸۱ درصد پسران و ۵/۷۷ درصد دختران ایرپورت سیمیولیشن، ۳/۷۶ درصد پسران و ۱/۷۲ درصد دختران سابوی سرف، ۳/۸۱ درصد پسران و ۴/۷۸ درصد دختران ور ایز مای واتر را بازی میکنند.
همچنین ۴/۷۰ درصد کودکان مهدکودکی و ۳/۵۳ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی بنتن، ۸/۵۲ درصد کودکان مهدکودکی و ۲/۴۹ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی انگری بردز، ۳/۸۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۷/۶۹ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی پس، ۸/۷۹ درصد کودکان مهدکودکی و ۶۸ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی فیفا، ۶/۶۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۸/۵۰ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی پو، ۶/۸۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۹/۶۸ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی ایرپورت سیمیولیشن، ۴/۷۷ درصد کودکان مهدکودکی و ۶/۶۵ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی سابوی سرف، و ۶/۸۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۷/۶۹ درصد کودکان غیر مهدکودکی ور ایز مای واتر بازی میکنند.
یافتههای این پژوهش میتواند به سیاستگذاران، متخصصان، و مربیان در حوزهی تعلیم و تربیت کودک و همچنین والدین کمک کند تا با وضعیت موجود کودکان ایرانی آشنا شده و برای بهبود آن تلاش کنند. همچنین استفاده از این نتایج در کنار دادههای دیگر میتواند محققان را برای آزمودن فرضیههای مختلف و سنجش آنها یاری دهد.
موسسه همنوا آمادگی دارد دسترسی به این اطلاعات و سایر موارد مشابه را از طریق روالهای آزموده شده و در قالب تفاهمنامههای فردی و دانشگاهی فراهم کند.
[۱]. Ben Ten
[۲]. Angry Birds
[۳]. PES
[۴]. Pooh
[۵]. FIFA
[۶]. Airport Simulation
[۷]. Where is my Water
[۸]. Subway Surf