نویسنده: مونا مهدیان
کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی
چکیده:
در این مقاله پس از معرفی اجمالی پژوهش مطالعه طولی رشد کودکان ایرانی، به بررسی گروه نمونه از پنج شهر تهران، بندرعباس، مشهد، تبریز و زرند که بر اساس روش تصادف طبقهای و عواملی چون تنوع جغرافیایی و دوزبانگی انتخاب شدهاند پرداخته میشود. سپس ابزارهای استفاده شده در موج یک و دوی مطالعه بررسی شده و در نهایت برخی از نتایج پژوهش منتشر شده است.
“کودکی در ایران” یک مطالعه طولی هشت ساله است که به منظور بررسی ساحتهای مختلف رشد کودکان از پیشدبستان (۴ سالگی) تا انتهای دبستان (۱۲ سالگی) طراحی شده و هدف اصلی آن تبیین ارتباط میان دو نوع داده: الف) ویژگیهای فردی، خانوادگی و جمعیتشناختی هر کودک و نیز بافتارهای رشد (مثلاً خانه، پیشدبستانی، مهدکودک و دبستان) و ب) دادههای حاصل از رشد کودکان در ساحتهای شناختی، اجتماعی هیجانی، معنوی، فرهنگی، جسمی، سلامت، و اقتصادی است تا از این طریق گستره و کیفیت عوامل متنوع مؤثر بر یادگیری و کیفیت زندگی کودکان تبیین شود. گروه نمونه ۵۰۱ کودک از ۵ شهر تهران، بندرعباس، تبریز، مشهد و زرند است که بر اساس روش تصادفی طبقهای انتخاب شدند تا علاوه بر امکان بررسی تأثیرات عوامل مختلف در ساحتهای رشدی گردآوری دادهها از سطوح اقتصادی و اجتماعی مختلف، تنوع جغرافیایی و دو زبانگی لحاظ شود. از این تعداد ۵/۷۳ درصد کودکان مهدکودکی یا پیشدبستانی و ۵/۲۶ درصد کودکانی غیر مهدکودکی یا پیشدبستانی بودند. دختران ۴۹ درصد و پسران ۵۱ درصد نمونه را تشکیل دادهاند. دادهها با مجموعه متنوعی از ابزارهای مشاهدهای، پرسشنامه، آ زمونهای عملکردی و تست گردآوری شد.
جدول ۱ ابزارهای استفاده شده در موج یک و دو پروژه کودکی در ایران |
||
موج |
نام ابزار | |
موج یک |
۱. درجهبندی محیطهای آموزشی پیشدبستان (اکرز[۲]) ۲. بررسی محیط یادگیری خانه[۳] مشاهده[۴] پرسشنامه[۵] تسک[۶] لاگ[۷] ۳. پرسشنامه غربالگری اختلالهای اجتماعی هیجانی کودکان پیشدبستانی[۸] والد مربی ۴. آزمون رشد زبان[۹] ۵. آزمون وکسلر[۱۰] ۶. پرسشنامه اطلاعات جمعیتشناختی[۱۱]
|
|
موج دو |
۱. مهارتهای سواد اولیه[۱۲] ۲. مفاهیم ریاضی[۱۳] ۳. محیط سواد خانه[۱۴] ۴. زبان خارجه[۱۵] ۵. فعالیت بدنی[۱۶] ۶. خودکنترلی[۱۷] ۷. دینداری[۱۸] ۸. رویکرد به یادگیری[۱۹] ۹. فناوری اطلاعات و ارتباطات[۲۰] ۱۰. مهارتهای خواندن[۲۱] ۱۱. پیشرفت تحصیلی ریاضی[۲۲] ۱۲. پیشرفت تحصیلی علوم[۲۳] |
|
در این مطالعه استفاده از ۸ بازی رایانهای (بنتن[۲۴]، انگریبردز[۲۵]، پس[۲۶]، پو[۲۷]، فیفا[۲۸]، ایرپورت سیمیولیشن[۲۹]، ور ایز مای واتر[۳۰]، و سابوی سرف[۳۱]) و ۷ وسیله الکترونیکی (رایانه، تبلت، موبایل، پلی استیشن، امپیتریپلیر، ایکس باکس، و پیاسپی) و میزان دسترسی کودکان به آنها در خانه و نیز رابطه آن با متغیرهای جمعیتشناختی و فردی کودکان مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد ۸/۹۴ درصد کودکان از وسایل الکترونیکی استفاده میکنند. به گونه کلی ۸/۵۰ درصد از کودکان از رایانه، ۶۹/۸ درصد از موبایل، ۵/۳ درصد از ایکسباکس، ۱/۱۲ درصد از پلیاستیشن، ۴/۱۰ درصد از امپیتریپلیر، ۶/۷ درصد از پیاسپی و ۴/۳۸ درصد از تبلت استفاده میکنند.
بررسی وضعیت مالکیت وسایل الکترونیکی نشان داد ۷/۱۰ درصد از کودکان رایانه شخصی دارند و ۶/۵۲ درصد از آنها از رایانه خانواده خود استفاده میکنند، در حالی که ۸/۲۷ درصد از خانوادهها رایانه دارند ولی کودک اجازه استفاده ندارد و ۹/۸ درصد از خانوادهها رایانه ندارند. همچنین ۲/۷ درصد از کودکان موبایل شخصی دارند و ۱/۶۹ درصد از آنها از موبایل خانواده استفاده میکنند، کودکان ۱/۴ درصد از خانوادههایی که موبایل دارند اجازه استفاده از آن را ندارد و تنها ۶/۱۹ درصد از خانوادهها موبایل ندارند. نتایج نشان داد ۲/۳ درصد از کودکان ایکسباکس شخصی دارند و ۶/۴ از آنها از ایکسباکس خانواده استفاده میکنند، کودکان در ۸/۹۰ درصد از خانوادههایی ایکسباکس دارند اجازه استفاده از آن را ندارد و تنها ۴/۱ درصد از خانوادهها ایکسباکس ندارند. ۵/۱۱ درصد از کودکان پلی استیشن شخصی دارند و ۹ درصد از آنها از پلیاستیشن خانواده خود استفاده میکنند، کودکان در ۴/۷۷ درصد از خانوادههایی که پلیاستیشن دارند حق استفاده ندارند. فقط ۲ درصد از خانوادهها پلیاستیشن ندارند. تنها ۳ درصد از کودکان امپیتریپلیر شخصی دارند و ۵/۱۳ از امپیتریپلیر خانواده استفاده میکنند، در حالی که ۷۷ درصد از خانوادهها امپیتریپلیر دارند ولی کودک اجازه استفاده از آن را ندارد. افزون بر این ۸/۱۰درصد از کودکان پیاسپی شخصی دارند و ۳/۳ از پیاسپی خانواده استفاده میکنند، در حالی که ۹/۸۴ درصد از خانوادهها پیاسپی دارند ولی کودک اجازه استفاده از آن را ندارد. سرانجام ۶/۲۳ درصد از کودکان تبلت شخصی دارند و ۵/۲۱ از آنها از تبلت خانواده خود استفاده میکنند، در حالی که ۶/۵۲ درصد از خانوادهها تبلت دارند ولی کودک اجازه استفاده از آن را ندارد .
بررسی بازیهای رایانهای نشان داد ۵۶ درصد کودکان بندرعباس، ۱/۷۷ درصد کودکان تبریز، ۷۵ درصد کودکان تهران، ۵/۵۴ درصد کودکان زرند، و ۶۶ درصد کودکان مشهد بازی بنتن را انجام میدهند. همچنین ۳۸ درصد کودکان بندرعباس، ۳/۵۸ درصد کودکان تبریز، ۱/۵۲ درصد کودکان تهران، ۷/۵۹ درصد کودکان زرند، و ۴/۵۶ درصد کودکان مشهد بازی انگریبردز را انجام میدهند. در ارتباط با بازی پس نتایج نشان داد که ۶۶ درصد کودکان بندرعباس، ۸/۹۵ درصد کودکان تبریز، ۶/۸۲ درصد کودکان تهران، ۶/۷۶ درصد کودکان زرند، و ۸۴ درصد کودکان مشهد این بازی را انجام میدهند. نتایج نشان داد ۶۳ درصد کودکان بندرعباس، ۷/۹۱ درصد کودکان تبریز، ۶/۸۰ درصد کودکان تهران، ۴/۷۱ درصد کودکان زرند، و ۹/۸۱ درصد کودکان مشهد بازی فیفا را انجام میدهند. در ارتباط با بازی پو نتایج بررسیها نشان داد ۴۸ درصد کودکان بندرعباس، ۲/۸۱ درصد کودکان تبریز، ۹/۵۶ درصد کودکان تهران، ۸/۶۸ درصد کودکان زرند، و ۶/۶۰ درصد کودکان مشهد این بازی را انجام میدهند. در بندرعباس ۶۵ درصد کودکان، در تبریز ۱۰۰ درصد کودکان، در تهران ۳/۸۳ درصد کودکان، در زرند ۷۴ درصد کودکان، و در مشهد ۸۴ درصد کودکان بازی ایرپورت سیمیولیشن را انجام میدهند. نتایج نشان داد ۶۱ درصد کودکان بندرعباس، ۶/۸۹ درصد کودکان تبریز، ۶/۷۳ درصد کودکان تهران، ۶/۷۶ درصد کودکان زرند، و ۸/۷۹ درصد کودکان مشهد بازی سابوی سرف را انجام میدهند. در ارتباط با بازی ور ایز مای واتر نیز نتایج نشان داد که ۶۷ درصد کودکان بندرعباس، ۹/۹۷ درصد کودکان تبریز، ۹/۸۱ درصد کودکان تهران، ۳/۷۵ درصد کودکان زرند، و ۱/۸۵ درصد کودکان مشهد این بازی را انجام میدهند.
در ادامه نتایج بررسیها نشان داد ۸/۵۹ درصد پسران و ۵/۷۲ درصد دختران بنتن، ۴/۴۹ درصد پسران و ۵/۵۴ درصد دختران انگری بردز، ۹/۸۰ درصد پسران و ۴/۷۸ درصد دختران پس، ۵/۷۵ درصد پسران و ۹/۷۷ درصد دختران فیفا، ۶۶ درصد پسران و ۱/۵۴ درصد دختران پو، ۷/۸۱ درصد پسران و ۵/۷۷ درصد دختران ایرپورت سیمیولیشن، ۳/۷۶ درصد پسران و ۱/۷۲ درصد دختران سابوی سرف، ۳/۸۱ درصد پسران و ۴/۷۸ درصد دختران ور ایز مای واتر را بازی میکنند.
همچنین ۴/۷۰ درصد کودکان مهدکودکی و ۳/۵۳ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی بنتن، ۸/۵۲ درصد کودکان مهدکودکی و ۲/۴۹ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی انگری بردز، ۳/۸۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۷/۶۹ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی پس، ۸/۷۹ درصد کودکان مهدکودکی و ۶۸ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی فیفا، ۶/۶۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۸/۵۰ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی پو، ۶/۸۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۹/۶۸ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی ایرپورت سیمیولیشن، ۴/۷۷ درصد کودکان مهدکودکی و ۶/۶۵ درصد کودکان غیر مهدکودکی بازی سابوی سرف، و ۶/۸۳ درصد کودکان مهدکودکی و ۷/۶۹ درصد کودکان غیر مهدکودکی ور ایز مای واتر بازی میکنند.
یافتههای این پژوهش میتواند به سیاستگذاران، متخصصان، و مربیان در حوزهی تعلیم و تربیت کودک و همچنین والدین کمک کند تا با وضعیت موجود کودکان ایرانی آشنا شده و برای بهبود آن تلاش کنند.
[۱]. Growing up in IRAN: Longitudinal study of Iranian children’s
[۲]. Early Childhood Environment Rating Scale (ECERS)
[۳].Home Learning Environment
[۴]. Home Learning Environment. Observation (HLE. O)
[۵]. Home Learning Environment. Questionnaire (HLE. Q)
[۶]. Home Learning Environment. Task (HLE. T)
[۷]. Home Learning Environment. Log (HLE. L)
[۸]. Kindergarten Inventory of Social Emotional Tendencies (KIST)
[۹]. Test of Language Development (TOLD)
[۱۰]. Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (Wechsler)
[۱۱]. Demographic Questionnaire
[۱۲]. Early Literacy Skills Test Battery (ELST)
[۱۳]. Early Math Skills
[۱۴]. Home Literacy Environment
[۱۵]. Foreign Language
[۱۶]. Physical Activity
[۱۷]. Self-control
[۱۸]. Religiosity
[۱۹]. Approach to Learning
[۲۰]. Information and communication technology (ICT)
[۲۱]. Reading Skills
[۲۲]. Math Achievement
[۲۳]. Science Achievement
[۲۴]. Ben Ten
[۲۵]. Angry Birds
[۲۶]. PES
[۲۷]. Pooh
[۲۸]. FIFA
[۲۹]. Airport Simulation
[۳۰]. Where is my Water
[۳۱]. Subway Surf